Ова јадење е оптимизирано за 5 порции. Количината и времето може да треба да бидат различни. Овде можете да најдете повеќе информации за прилагодените големини на порција
Ако количините се зголемат, времето за готвење може да се продолжи, па повторно погледнете. Користете вода и зачини најпрво и додајте повеќе подоцна ако е потребно.
Гравот ставете го во тенџере, сипете ладна вода и гответе до вриење.
Исцедете го гравот и сипете врела вода, па варете додека да омекне, но да не се распадне. Потоа повторно исцедете.
Додека гравот се вари, издинстајте кромид на дел од маслото, па додадете сол, бибер и црвен пипер според вкус.
Сварениот грав пропржете го во тенџерето на остатокот од маслото заедно со кромидот. Додадете малку вода. Крчкајте до вриење.
Додадете исечкан лук и домат, па се ставете во огноотпорен сад, претходно премачкан со масло.
Гравот потпечете го во рерна на 200 степени 30 минути.