Ароматичното пилешко е совршен рецепт за сите гурмани кои уживаат да
експериментираат со вкусовите.
Состојки
6
делови
Ова јадење е оптимизирано за 6 порции. Количината и времето може да треба да бидат различни. Овде можете да најдете повеќе информации за прилагодените големини на порција
Нашите најдобри совети и трикови за прилагодена големина на порција
Ако количините се зголемат, времето за готвење може да се продолжи, па повторно погледнете. Користете вода и зачини најпрво и додајте повеќе подоцна ако е потребно.
Исцедете еден лимон, а останатите 4
пресечете ги на половина и оставете ги на
страна.
Чекор2
5 Мин
Во аван измешајте сок од лимон, лук, свеж ѓумбир и ѓумбир во прав, коријандер и мед и додадете маслиново масло додека да добиете густа паста.
Чекор3
720 Мин
Премачкајте ја добиената паста преку
парчињата пилешко и добро втријте во сите пукнатини во месото. Најдобро би било да оставите да се маринира во овој сос преку ноќта.
Чекор4
5 Мин
Загрејте ја рерната на 190 степени. Исечкајте ги останатите лимони на ситни парчиња (сосе кората)
Чекор5
5 Мин
Во тава ставете маслиново масло и загрејте го на плотна. Извадете ја маринадата од пилешкото, зачинете и поставете го во плех така што кожата е од долната страна како би добила боја пред да ја ставите во рерна.
Чекор6
5 Мин
Додадете го исечканиот лимон во тавата, и промешајте за да биде во маслото. Свртете го пилешкото така што кожата ќе биде од горната страна.
Чекор7
40 Мин
Ставете ја тавата во рерна на 30-40 минути.
Проверувајте повремено бидејќи медот
лесно може да загори. Кода јадењето е
готово ќе биде златно кафеаво и лепливо.
Пред да го послужите оставете го да отстои 5 минути.
Чекор1
7
:
лимон
Исцедете еден лимон, а останатите 4
пресечете ги на половина и оставете ги на
страна.
Чекор2
7
:
ѓумбир во прав, маслиново масло, коријандер во прав, Мед, ѓумбир
Во аван измешајте сок од лимон, лук, свеж ѓумбир и ѓумбир во прав, коријандер и мед и додадете маслиново масло додека да добиете густа паста.
Чекор3
7
:
пилешко
Премачкајте ја добиената паста преку
парчињата пилешко и добро втријте во сите пукнатини во месото. Најдобро би било да оставите да се маринира во овој сос преку ноќта.
Чекор4
7
:
пилешко, лимон
Загрејте ја рерната на 190 степени. Исечкајте ги останатите лимони на ситни парчиња (сосе кората)
Чекор5
7
:
пилешко, маслиново масло
Во тава ставете маслиново масло и загрејте го на плотна. Извадете ја маринадата од пилешкото, зачинете и поставете го во плех така што кожата е од долната страна како би добила боја пред да ја ставите во рерна.
Чекор6
7
:
лимон
Додадете го исечканиот лимон во тавата, и промешајте за да биде во маслото. Свртете го пилешкото така што кожата ќе биде од горната страна.
Чекор7
7
Ставете ја тавата во рерна на 30-40 минути.
Проверувајте повремено бидејќи медот
лесно може да загори. Кода јадењето е
готово ќе биде златно кафеаво и лепливо.
Пред да го послужите оставете го да отстои 5 минути.
Рецептот како PDF
Сподели со пријатели
Активирај врска од трета страна
Кликнавте на врска од трета страна и ќе ја напуштите страницата. Ние немаме контрола над платформите на трети страни и не ја поддржуваме ниту прифаќаме одговорноста за нив, вклучувајќи ја нивната содржина, точност или функција. Вие комуницирате со овие поврзани платформи на ваша сопствена одговорност. Ние не прифаќаме одговорност или обврска за ваквите платформи на трети страни и нивните услови на користење. Прочитајте повеќе во нашите Услови и правила на користење