Ова јадење е оптимизирано за 6 порции. Количината и времето може да треба да бидат различни. Овде можете да најдете повеќе информации за прилагодените големини на порција
Ако количините се зголемат, времето за готвење може да се продолжи, па повторно погледнете. Користете вода и зачини најпрво и додајте повеќе подоцна ако е потребно.
Исцедете еден лимон, а останатите 4 пресечете ги на половина и оставете ги на страна.
Во аван измешајте сок од лимон, лук, свеж ѓумбир и ѓумбир во прав, коријандер и мед и додадете маслиново масло додека да добиете густа паста.
Премачкајте ја добиената паста преку парчињата пилешко и добро втријте во сите пукнатини во месото. Најдобро би било да оставите да се маринира во овој сос преку ноќта.
Загрејте ја рерната на 190 степени. Исечкајте ги останатите лимони на ситни парчиња (сосе кората)
Во тава ставете маслиново масло и загрејте го на плотна. Извадете ја маринадата од пилешкото, зачинете и поставете го во плех така што кожата е од долната страна како би добила боја пред да ја ставите во рерна.
Додадете го исечканиот лимон во тавата, и промешајте за да биде во маслото. Свртете го пилешкото така што кожата ќе биде од горната страна.
Ставете ја тавата во рерна на 30-40 минути. Проверувајте повремено бидејќи медот лесно може да загори. Кода јадењето е готово ќе биде златно кафеаво и лепливо. Пред да го послужите оставете го да отстои 5 минути.
Кликнавте на врска од трета страна и ќе ја напуштите страницата. Ние немаме контрола над платформите на трети страни и не ја поддржуваме ниту прифаќаме одговорноста за нив, вклучувајќи ја нивната содржина, точност или функција. Вие комуницирате со овие поврзани платформи на ваша сопствена одговорност. Ние не прифаќаме одговорност или обврска за ваквите платформи на трети страни и нивните услови на користење. Прочитајте повеќе во нашите Услови и правила на користење