Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Вечерата е омилениот момент, кога сте сите заедно околу масата. Сакате ова да биде најмирното и најсреќното време од денот. Сепак, ова не е секогаш лесно да се постигне со деца.

Вечерата ќе биде многу попријатно време за децата доколку не инсистирате тие веднаш да јадат сè. За да се навикнат на нов вкус, понекогаш мораат да го испробаат не еднаш, туку барем десетина пати. Имајте го ова на ум кога малите одбиваат да ја јадат вечерата.

Со деца околу масата

Моментите околу масата се навистина важни - ова е време од денот кога зборувате, се смеете, си раскажувате приказни. Јадењето претворете го во семејно задоволство. Ако не сте сигурни како да се справите со енергичните деца на масата, погледнете ги нашите совети.

Дозволете му на детето да одлучи

Можеби сте одличен готвач, но само детето може да одлучи која порција ќе ја изеде. Не инсистирајте премногу ако детето одбие да јаде. Обично има добра причина зад неговото одбивање. Најдобро е да ја оставите чинијата настрана се додека не одлучи самото дека е гладно. Избегнувајте две главни грешки: да го научите детето да јаде дури и кога не е гладно, и да му ја исполните секоја желба со тоа што ќе му готвите посебно јадење покрај семејната вечера.

Мали порции

Подгответе мали порции кои детето лесно ќе ги изеде. Знаете колку ќе биде задоволно кога ќе ја види празната чинија. Подарете му го ова задоволство! Оставете го и да побара уште еднаш.

Само еден залак

Детето може да одлучи: „Не ми се допаѓа“ откако ќе проба еден залак. Навикнете се на ова. Предложете му повторно на следниот оброк, но не инсистирајте детето да јаде повеќе откако веќе ви ја кажало својата одлука.

Десертот не е награда

Дали ветувате десерт како награда за изедената вечера? Ова значи само една работа - вечерата не е вкусна и детето заслужува награда што ја изело. Ако детето треба да добие награда, тоа нека е некоја од неговите омилени активности или игри. Не охрабрувајте го фактот дека храната е изедена или општо за доброто однесување на масата - на пример дека детето не зборувало со полна уста или дека масата останала чиста. Никогаш не го наградувајте детето за количината на изедена храна.

Можеме ли сега да станеме?

Вниманието кај децата е пократко отколку кај возрасните. Затоа, тие не можат да седат на маса повеќе од 20 минути. Додека вечерате, вметнете различни теми од денот во разговорот на масата. Одвлекувањето на вниманието е сосема природно за децата и го прави јадењето на вечерата многу попријатно.