Постојат многу причини за да се обидеме да го намалиме отпадот од храна на минимум. Сите знаеме дека колку помалку фрламе храна, толку е подобро за животната средина и за нашите буџети. Но, понекогаш кога работите се одвиваат поинаку отколку што очекуваме, не ни останува друг избор освен да ја фрлиме храната.
Најпрво е складирањето. Со соодветно складирање производите ќе се задржат свежи од неколку дена до една недела во зависност од видот на храната. Клучното нешто што треба да се запомни со овошјето и зеленчукот е да ги чувате одделно, бидејќи овошјето може да направи зеленчукот да зрее побрзо. Правилното складирање е исто така важно бидејќи некои намирници треба да се чуваат во фрижидер, додека други се подобри на собна температура или на ладно и суво место. Лесен начин да запомните како да зачувате производи свежи е да ги чувате на ист начин како што сте ги купиле. Повеќето супермаркети имаат брз обрт на овошје и зеленчук, но и покрај тоа, тие сепак прикажуваат некои работи разладени, а други на собна температура, затоа само следете што прават. Но бидејќи и најдобрите планови можат да се променат, дури и по правилно складирање, па ако не сакате да ги фрлите зеленчуците кои веќе не изгледаат убаво, искористете ги за супа како што е оваа: супа од зеленчук. Иако овој рецепт користи моркови, домати и компир, можете да го прилагодите со друг зеленчук, како што се пиперки, печурки, спанаќ или кои било други состојки што ги имате при рака. Со овошјето пак секогаш можете да направите смути.
Месото е најдоброто да се завитка како стекови или одделни филети, со етикети и датуми пред да се стави во замрзнувачот. Ако замрзнувачот ви е веќе полн, исечкајте го месото на мали парчиња и згответе го. Кога ќе се олади, чувајте го во покриени пластични садови. Тоа ќе ви даде дополнителни неколку дена бидејќи зготвеното месо може да се користи подолго од сирово.
Повеќето производи за салата, како што се зелена салата, краставици и домати, се одржуваат подобро кога се суви. Доколку е можно, чувајте ги во посебни садови со хартиена крпа, во фиоката за салата во фрижидерот. Свежите билки можат да добијат уште еден поттик за живот ако ги ставите прави во чаша со малку вода во дното. Потоа покријте ги со влажно хартиено марамче и чувајте ги во фрижидер. Кога ќе одлучите да ги искористите, пробајте го овој рецепт за вкусно зачинето говедско месо.