Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Баклава

(0)
55Мин
Лесно
Јадење кое не треба посебно да се претставува - Баклава! :)

Состојки

-
14 порции
+

Ова јадење е оптимизирано за 14 порции. Количината и времето може да треба да бидат различни. Овде можете да најдете повеќе информации за прилагодените големини на порција Тука

500  гр
орев
250  гр
маргарин
450  гр
шеќер
5  чаши
флаширана вода
2 
лимон

Нашите најдобри совети и трикови за прилагодена големина на порција

Ако количините се зголемат, времето за готвење може да се продолжи, па повторно погледнете. Користете вода и зачини најпрво и додајте повеќе подоцна ако е потребно.

Извадете ги состојките

Одберете ги сите состојки

Копирајте
Zutaten befinden sich jetzt in deiner Zwischenablage
.

Нутритивни вредности на производот

Енергија
490.14 kcal
Протеини
5.63 g
Јаглехидрати
38.49 g
Масти
37.74 g
Информации по порција
Ајде да готвиме

Упатство

55 Минути
Чекор1
10 Мин
Измешајте ги мелените ореви и 100 гр. шеќер а потоа во плех започнете да редите: 2 кори, па смесата од шеќер и ореви и така по ред додека да го наполните плехот. Исечете ја баклавата на коцкички или триаголници.
Чекор2
10 Мин
Маслото и маргаринот заедно растопете ги во помало тенџере и потоа прелијте ја исечената баклава, па оставете 10-ина минути за баклавата да ја впие маснотијата.
Чекор3
20 Мин
Баклавата печете ја на 180С додека да добие златна боја.
Чекор4
10 Мин
Напаравете прелив за баклава од мешавина вода, шеќер и сок од два лимони, преливот гответе го на слаб оган 7 до 10 минути кога ќе започне да врие.
Чекор5
5 Мин
Оладената баклава прелијте ја со преливот и оставете ја да отстои.
Баклава

Чекор1 5

Чекор1
: орев, шеќер

Измешајте ги мелените ореви и 100 гр. шеќер а потоа во плех започнете да редите: 2 кори, па смесата од шеќер и ореви и така по ред додека да го наполните плехот. Исечете ја баклавата на коцкички или триаголници.

Баклава

Чекор2 5

Чекор2
: маргарин

Маслото и маргаринот заедно растопете ги во помало тенџере и потоа прелијте ја исечената баклава, па оставете 10-ина минути за баклавата да ја впие маснотијата.

Баклава

Чекор3 5

Чекор3

Баклавата печете ја на 180С додека да добие златна боја.

Баклава

Чекор4 5

Чекор4
: шеќер, флаширана вода, лимон

Напаравете прелив за баклава од мешавина вода, шеќер и сок од два лимони, преливот гответе го на слаб оган 7 до 10 минути кога ќе започне да врие.

Баклава

Чекор5 5

Чекор5

Оладената баклава прелијте ја со преливот и оставете ја да отстои.

Рецептот како PDF
Преземете
Сподели со пријатели

Активирај врска од трета страна

Кликнавте на врска од трета страна и ќе ја напуштите страницата. Ние немаме контрола над платформите на трети страни и не ја поддржуваме ниту прифаќаме одговорноста за нив, вклучувајќи ја нивната содржина, точност или функција. Вие комуницирате со овие поврзани платформи на ваша сопствена одговорност. Ние не прифаќаме одговорност или обврска за ваквите платформи на трети страни и нивните услови на користење. Прочитајте повеќе во нашите Услови и правила на користење

Напишете ваше мислење

Вашата рецензија
4
Дали би го препорачале овој производ на пријател?
Images
Додадовте 0 од 6 дозволени медиумски документ.
Image CAPTCHA
Внесете ги од сликата
Пополнете го полето за captcha