Оваа недела ви претставуваме јадење кое со години се пренесува од колено на колено.
Нашиот рецепт е едноставен, а ако го следите до крај, сите ќе бидете воодушевени.
Состојки
4
делови
Ова јадење е оптимизирано за 4 порции. Количината и времето може да треба да бидат различни. Овде можете да најдете повеќе информации за прилагодените големини на порција
Нашите најдобри совети и трикови за прилагодена големина на порција
Ако количините се зголемат, времето за готвење може да се продолжи, па повторно погледнете. Користете вода и зачини најпрво и додајте повеќе подоцна ако е потребно.
Измиениот грав ставете го во тенџере и
прелијте го со вода па оставете го да набабри преку ноќта.
Чекор2
12 Мин
Исцедете го гравот и сипете нова вода па
ставете водата да зоврие.
Чекор3
3 Мин
Повторно исцедете го гравот и сипете нова
вода па ставете го гравот да се вари полека.
Чекор4
120 Мин
Гравот варете го околу 2 часа додека
потполно да омекне, а на половина од
времето на варење додадете ситно сечкан
морков и суво месо.
Чекор5
20 Мин
Пред крајот на варењето на гравот
подгответе ја запршката: ситно исечкајте
кромид и пропржете го во тавче на малку
масло. Додадете брашно, мелена пиперка и
MAGGI магијата на вкусот па пржете додека брашното да ја промени бојата и да се соедини со смесата.
Чекор6
10 Мин
Додадете ја запршката во гравот, побиберете и сѐ добро измешајте. Поклопете го тенџерето и оставете да се вари уште 5-10 минути.
Чекор1
6
:
грав
Измиениот грав ставете го во тенџере и
прелијте го со вода па оставете го да набабри преку ноќта.
Чекор2
6
:
грав
Исцедете го гравот и сипете нова вода па
ставете водата да зоврие.
Чекор3
6
Повторно исцедете го гравот и сипете нова
вода па ставете го гравот да се вари полека.
Чекор4
6
:
суво говедско месо, моркови
Гравот варете го околу 2 часа додека
потполно да омекне, а на половина од
времето на варење додадете ситно сечкан
морков и суво месо.
Пред крајот на варењето на гравот
подгответе ја запршката: ситно исечкајте
кромид и пропржете го во тавче на малку
масло. Додадете брашно, мелена пиперка и
MAGGI магијата на вкусот па пржете додека брашното да ја промени бојата и да се соедини со смесата.
Чекор6
6
:
бибер
Додадете ја запршката во гравот, побиберете и сѐ добро измешајте. Поклопете го тенџерето и оставете да се вари уште 5-10 минути.
Рецептот како PDF
Сподели со пријатели
Активирај врска од трета страна
Кликнавте на врска од трета страна и ќе ја напуштите страницата. Ние немаме контрола над платформите на трети страни и не ја поддржуваме ниту прифаќаме одговорноста за нив, вклучувајќи ја нивната содржина, точност или функција. Вие комуницирате со овие поврзани платформи на ваша сопствена одговорност. Ние не прифаќаме одговорност или обврска за ваквите платформи на трети страни и нивните услови на користење. Прочитајте повеќе во нашите Услови и правила на користење