Според Организацијата на ОН за храна и земјоделство, годишно се создаваат скоро 1,3 милијарди тони отпад од храна. Колку и да звучи застрашувачки тој број, можеме да започнеме да им всадуваме на децата уште од рана возраст начини да зачувуваме, учејќи ги за отпадот од храна ... со мали чекори.
Еве само неколку активности со кои вашето дете може да се занимава додека добро го искористува отпадот од храна и амбалажата од храната!
Пакувањата во кои доаѓа вашата храна се ризница за љубителите на уметноста и занаетчиството. Помогнете му на вашето дете да дознае повеќе за нивната намена гледајќи празни пакувања за храна и поставувајќи му прашања од типот „Што мислиш, за што може да се користи ова?“ Еве два начина со кои можете да започнете.
Вашата кутија за јајца не е само она што изгледа! Може да се претвори во нешто функционално и корисно, на многу начини. Еден од нив е палетата за бои.
Органскиот отпад ослободува метан, кој доколку не се закопа во почвата може да го зголеми ефектот на стаклена градина. Ако имате двор, ова е одлична можност да им покажете на децата како отпадот од овошје и зеленчук може добро да се искористи. Компостирањето е еден од најсложените и најеколошките начини за рециклирање на отпадот од храна.
Зелени - делови од трева, отпад од зеленчуци, лушпи од овошје, плевел и талог и филтри од кафе.
Остатоци од храна - Лушпи од јајца, вреќички од чај и лушпи од ореви.
Кафеави - суви листови, дрвени парчиња, гранки и пепел од камин.
Материјал за пакување што може да се рециклира - искинати весник, картон и хартија.
Кога ќе ги исцедите половините од портокалот за да направите сок, можете да ги исчистите корите и да ги користите како чаши за желе!
Донирајте преостаната храна во блиските фарми за животни.