Методи на подготовка
Пред да сечете нешто на ленти, отстранете го горниот и долниот дел на зеленчукот. Така, ќе добиете еднакви парчиња и ќе ви биде полесно да го подготвите зеленчукот во следните чекори. Иако зеленчукот обично се лупи пред да се исече на ленти, ваш е избор дали ќе го направите тоа или не, но во секој случај претходно добро измијте го со ладна вода. Исто така, не заборавајте да ги заштитите прстите и да не брзате, особено кога користите нож.
Со нож
- 1. Измијте ги добро зеленчукот, ножот и даската за сечкање што ќе ги користите;
- 2. Исечете ги горниот и долниот дел на зеленчукот за да добиете форма близу до правоаголна. Ако зеленчукот е подолг, како на пример морковите, можете да ги преполовите за да си ја олесните работата;
- 3. Исечете ги половините во должина на парчиња од околу половина сантиметар;
- 4. Свртете ги исечените парчињата и ставете 2-3 едни над на други, а потоа започнете со сечење тенки ленти. Не заборавајте да ги заштитите прстите. Најважно е да добиете еднакви парчиња, без разлика колку време ќе ви одземе тоа;
- 5. Вака исечканите парчиња зеленчук можете да ги подготвите на различни начини, ставајќи и ги веднаш до месото што ќе го печете во рерната или да ги подготвите во масло. Исто така, ако зеленчукот може да се јаде свеж, исечканите ленти може да ги додадете во салати.
Со специјално ренде
- 1. Добро измијте ги рендето и зеленчукот;
- 2. Ако вашето ренде има посебен сад во кој паѓа зеленчукот, проверете дали е поставен под него. Доколку нема, можете да користите било каков друг сад;
- 3. Пред да го сечете зеленчукот, садот и рендето треба бидат поставени на стабилна површина;
- 4. Исто како и кога користите нож, исечете го зеленчукот на половина ако е премногу долг, или онолку колку што е потребно за да се вклопи во садот;
- 5. Користејќи го додатокот за ренде, исечете ги половините од зеленчукот;
- 6. Подгответе го исечениот зеленчук на ленти на начин каков што сакате!
Со овој метод, можете да добиете салата која е многу убава на изглед или совршен помфрит!