Една од најважните корисни материи што ја нудат рибите е омега-3. Ова е супстанца која вашето тело не ја произведува самостојно, но можете да ја добиете со јадење риба, авокадо, чиа семе и некои други видови храна. Придобивките од јадењето риба се подобрување на циркулацијата и поттикнување силно срце, што може да го намали ризикот од срцев удар. Рибата е единствениот животински протеин што може да се јаде за време на постите, но само во одредени денови. Најпопуларен начин да се готви риба е да ја пржите во пченка или во рерна, но има безброј различни начини на кои можете да уживате во овој протеин. Рибата може да се јаде сурова, конзервирана или зготвена.
Сурова риба
Суровата риба се јаде како суши, јапонско јадење кое стана популарно низ целиот свет. Суши обично се служи во форма на ролни што може да содржат ориз, алги, зеленчук, риба или други состојки. Обично, за суши се користат лососот и туната.
Конзервирана риба
Конзервирана риба најчесто е пушена или маринирана во оцет. Харингата, скушата, лососот се добар избор за ваквата риба.
Со готвење
Рибата може да се готви во рерната, да се вари за супа и да се пржи. Кога готвите риба во рерната, може да додадете зеленчук или сос што ќе му дадат посебен вкус на месото (како крапот), или само со едноставен сос со мед (лосос).
Едно од најпопуларните јадења во Велика Британија се пржени рибини филети, кои се служат заедно со порција помфрит. За вкусна и крцкава пржена риба, користете пченкарно брашно или презла, во која ги додавате омилените зачини. За најдобар вкус и одлична текстура, користете крап или пастрмка.
За убава супа пак, најпогоден е крапот.