Лисичарки
Лисичарки се печурки со овошна арома и голема содржина на витамини Ц и Д. Тие се сметаат за жолти чуда на шумата и се едни од најдобрите диви печурки. Тие имаат цврста текстура и може да го заменат месото во веганските јадења. Овие печурки не се препорачува да се јадат живи. Познато јадење е лисичарки со жолчка, но можете да ги готвите и со лук, како гарнир или во подготовка на рижото, паста и чорби од зеленчук.
Шампињони
Овие печурки се најчести и најдобро познати печурки кај нас. Карактеристични се по нивната ниска содржина на калории и масти. Во исто време, истражувачите откриле дека тие имаат четири пати повеќе антиоксиданти од пилешкиот црн дроб. Како супер храна, шампињоните можат да се готват во паста, тарт, полнети, на скара или во чорба.
Буковки
Буковките се едни од најразновидните печурки во светот. Тие се многу популарни, но исто така и лесни за одгледување. Тие имаат нежен вкус, а нивната боја може да се разликува од сива до розова, виолетова и жолта боја. Тие можат да бидат зачинети со лук и млад кромид, варени во вок тава, во пити, тестенини, супи или дури и пржени.
Портобело
Печурките портобело се добри за зајакнување на имунолошкиот систем, намалување на ризикот од карцином, ослободување од запек и намалување на телесната тежина. Можете да ги готвите полнети со сирење и зеленчук, во паста, како замена за месо во бургери, како закуска на брускети, во тарт, крем супи, во салати, сосови или како гарнир за било кое месо.
Шитаке
Печурките шитаке се навистина уникатни! Во споредба со другиот зеленчук, тие имаат голема содржина на витамини, минерали, антиоксиданти и хранливи материи. Иако се зеленчук кој главно се одгледува во Азија, почнаа да стануваат сè попопуларен и на другите континенти. Во готвењето, можете да ги спарите со козјо сирење и аспарагус. Можете да изберете да ги додадете во салата од киноа, во јадења со ориз, паста, печени или на азиски начин, со нудли од ориз.
Кримини
Кримини печурките многу често се наоѓаат на пазарот, имаат кафеава боја, цврста текстура и подобар вкус од белите печурки. Со својата голема содржина на растителни влакна, протеини и витамин Б, кафените печурки исто така се сметаат за супер храна. Го штитат кардиоваскуларното здравје, го лекуваат и спречуваат заморот. Можете да ги додадете во омлет, да ги готвите полнети, како крем супи, во паста, сосови, со ориз, на пица или дури и со павлака.
Иако изгледаат како обичен зеленчук, со воведувањето печурките во вашата исхрана може да добиете здравствени придобивки и убави и вкусни оброци. Продолжете да откривате нови рецепти и видови печурки и уживајте во нивниот ефект врз вашето тело!