Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Пребарување Пребарување
  • Рецепти Рецепти
  • Статија Статија
  • Производи Производи
  • Кампања Кампања
  • Maggi MAGGI
  • Логирај Се Логирај Се
  • Историја
  • FAQ
  • Контактирајте не
Maggi
Maggi
  • Пребарување Пребарување
  • Рецепти Рецепти
  • Статија Статија
  • Производи Производи
  • Кампања Кампања
  • Maggi MAGGI
  • Логирај Се Логирај Се
  • Историја
  • FAQ
  • Контактирајте не
Свежи зеленчуци

Како да изберете свеж зеленчук

Еве неколку лесни трикови кои ќе ви помогнат да препознаете свеж зеленчук.

Аспарагус

Побарајте прави, светло зелени стебла со тврди врвови.

Авокадо

Авокадото е подготвено за јадење кога лушпата ќе му се затемни и е меко кога ќе се притисне.

Цвекло

Изберете тврдo цвекло, што го задржалo црвеното стебло со зелени лисја. Ако цвеклото е меко и нема стебло или лисја, веројатно е постаро, затоа користете го веднаш.

Брокули

Цветовите треба да бидат стегнати и темно зелени. Избегнувајте премногу дебели стебла.

Моркови

Побарајте тврди моркови со релативно мазна површина. Избегнувајте дебели моркови, бидејќи тие често имаат тврда срцевина. Купувајте моркови од гајба, бидејќи спакуваните задржуваат повеќе влага, што ги расипува.

Краставици

Изберете темно зелени краставици, со здрава лушпа.

Целер

Целерот мора да биде цврст и светло зелен.

Модар патлиџан

Изберете модри патлиџани кои имаат мазна лушпа и немаат меки делови.

Лук

Изберете целосни глави. Избегнувајте ги оние што имаат зелени завршетоци или знаци на потемнување.

Праз

Изберете праз кој има темно зелени лисја и бели стебла. Избегнувајте стебленца со пожолтени или кафени дамки, бидејќи тоа е знак дека е празот е презреан.

Печурки

Побарајте печурки со мазна површина. Дехидрираната површина значи дека печурките се стари.

Компири

Изберете цврсти компири, без пукнатини и нерамна површина.

Кромид

Најдобро кога кромидот има целосна кафеава лушпа, и е без зелени завршетоци или меки делови.

Црвени пиперки

Изберете црвени пиперки кои се мазни и дебели, без меки делови или жолти дамки.

Спанаќ

Купете спанаќ кој е свеж и зелен, без пожолтени или омекнати лисја.

Сладок компир

Изберете сладок компир без пукнатини, нерамнини или меки точки.

Тиквички

Изберете тиквички со тврда зелена лушпа. Старите тиквички ќе ги препознаете по тоа што се меки и збрчкани.

  • Facebook
  • Youtube
  • Контактирајте не
  • Регистрирајте се
  • Правила и услови за користење
  • Колачиња
  • Политика на приватност