Гулаш е чорба или супа од месо и зеленчук, но неговата главна состојка е црвениот пипер. Често се служи со компири, ориз или некои специјални тестенини. Бидејќи е оброк кој најчесто се подготвува во големи количини и подготовката трае долго време, на тивок оган, се препорачува да се користат видови на месо за кои е потребно подолго време да се зготват. Во основата на секој гулаш се наоѓаат месо (говедско, свинско, пилешко), кромид и црвен пипер. Во принцип, секој готвач има свој начин на подготовка на гулашот, од месото што го користи до другите состојки, така што чорбата можете да ја прилагодувате според вашиот сопствен вкус.
Како да подготвите традиционален гулаш?
За традиционален гулаш, можете да користите околу 1 кг говедско месо (или кое било друго месо што сакате), кое кратко ќе го пржите во тавче со 2-3 главици ситно сецкан кромид. Откако кромидот ќе омекне, можете да додадете благ и лут црвен пипер, а потоа да го оставите месото да се готви во својот сок. Потоа треба да додадете околу литар вода, сечени компири и остатокот од зачините: малку повеќе сол, малку мајчина душичка, малку ким, лук и бибер, сите според вкус! Исто така, некои рецепти предвидуваат додавање на домати од конзерва, црвени пиперки или друг зеленчук. Потоа сè што останува да се направите е да ја оставите чорбата да се вари што е можно подолго, додека месото не стане меко и сите вкусови се соединат.
Иако оваа чорба е јадење што користи месо, рецептот можете да го прилагодите и ако сте вегетаријанец или постите. Можете да додадете повеќе компири, црвени пиперки исечени на поголеми парчиња, печурки или друг зеленчук и да го следите истиот рецепт.