Постојат трикови и практики кои можат да ви помогнат да заштедите калории и да ги направите вашите омилени деликатеси поздрави, така што ќе добиете само мала разлика во вкусот на храната што ја подготвувате.
Ако сакате да го намалите дневниот внес на калории, најлесен начин да започнете е да бидете внимателни со маснотиите што ги користите за печење. Обично користиме повеќе масло или дури и маснотии за да ја подготвиме храната отколку што навистина е потребно. Најпрактично е да го користите маслото не директно од шишето, туку со прскање, за да може да се нанесе рамномерно на тавата или плехот за печење. Гарантирано е дека храната нема да ве дебелее.
Урамнотежената исхрана може да вклучува и слатки, само треба да размислите што јадете и колку јадете. Ако ги правите сами, слободно заменете половина бело брашно со овесно или интегрално брашно. А кога количината ви изгледа сомнително голема, не плашете се да ја преполовите порцијата, така што крајниот резултат ќе биде доволно сладок, а можеби и уште повкусен, бидејќи нема да преовладува шеќерот туку вкусните овошја или чоколадото. И, ако сакате да заштедите уште повеќе калории со домашниот десерт, одберете од широкиот спектар на засладувачи без калории.
Многу луѓе ставаат многу гарнир во своите порции затоа што се плашат дека во спротивно нема да се најадат добро. Идеално, една порција ручек се состои од: половина зеленчук, четвртина извор на протеини (месо, јајца, мешунки или млечни производи) и четвртина извор на јаглехидрати (на пример, компири, леб, тестенини, ориз, палента или други производи од житни култури). Зеленчукот, меѓу другото, содржи витамини, минерали и растителни влакна. Влакната имаат корисен ефект врз варењето на храната, ја забавуваат апсорпцијата на јаглехидрати и обезбедуваат долготрајно чувство на ситост.
Поголемиот дел од времето, кога треба да го решиме оброкот одеднаш и без размислување, не заведуваат брза храна или едноставни оброци богати со јаглени хидрати. Затоа, ако сте подготвени и имате испланирано што ќе јадете, помалку веројатно е дека ќе се препуштите на храна за која веднаш ќе зажалите. Се разбира, не мора да пишуваме неделно мени со три курсеви, само треба да размислиме за два или три дена однапред и да си запишеме кога ќе појадуваме или вечераме, а некогаш дури и да ги подготвиме оброците претходно и да ги спакуваме во фрижидер.